Dacă nu poți vorbi cu copiii tăi despre Dumnezeu, atunci vorbește cu Dumnezeu despre copiii tăi! (părintele Arsenie Boca)

vineri, 25 noiembrie 2022

Dramaturg băcăuan, succes internațional în Germania




 













La concursul Premiul Internațional de Dramaturgie „Osnabrück“ au fost înscrise 130 de piese ale unor autori din 13 țări europene. Au fost selectate cinci proiecte, care au fost dezbătute în zilele de 21-22 mai în cadrul unor ateliere: dramaturgii au discutat cu membri ai juriului, cu un regizor și cu actori din ansamblul Teatrului „Osnabrück“.
Juriul a fost alcătuit din Jurgen Berger, critic de teatru și curator; Claudia Lowin, regizor, șefa departamentului de actorie de la Teatrul „Osnabrück“; Selen Kara, regizor și Henrieke Beuthner, redactor la Rowohlt Theatre Verlag.
Cei cinci finaliști au fost: Tincuța Horonceanu-Bernevic (România), Anais Clerc (Elveția), Nicolas Geibel (Franța), Jan Müller (Germania), Rachel Müller (Austria) și Yazan Melhem
(Germania). Marele Premiu a plecat la Berlin, la cuplul Anais Clerc și Yazan Melhem, care au scris o piesă despre trei refugiați din Kosovo, Siria și Ukraina. Piesa lor va fi pusă în scenă în
aprilie 2023.
Dramaturga băcăuană Tincuța Horonceanu-Bernevic (membră a Uniunii Scriitorilor din România) a fost finalistă cu piesa Natașa nu mai visează/ Natascha träumt nicht mehr/ Natasha doesn’t dream anymore; traducere în germană de Patrick Maerean și în engleză de Alexandra Avram. În seara premierei, pe 11 octombrie, piesa Natascha träumt nicht mehr a beneficiat de un spectacol-lectură, în regia Juliei Buchberger; a interpretat actrița Hannah Walther.
După primul succes în dramaturgie, din 2018, când primea Premiul al II-lea în cadrul manifestării Bacău-Fest Monodrame, cu piesa Eu îl rog pe Dumnezeu unele lucruri, la care de atunci s-au adăugat alte premii obținute la concursuri naționale de scriere dramatică, iată scriitoarea Tincuța Horonceanu-Bernevic se bucură de succes internațional, în Germania. Îi urăm succes pe mai departe și sperăm ca de pe scena teatrului german, dramaturgia ei să ajungă și pe scena teatrului băcăuan.
V. SAVU (revista Ateneu - octombrie, 2022)

http://ateneu.info/wp-content/uploads/at2022_10_net.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu