Dacă nu poți vorbi cu copiii tăi despre Dumnezeu, atunci vorbește cu Dumnezeu despre copiii tăi! (părintele Arsenie Boca)

sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Lansare de carte

 Cartea se poate cumpăra de aici.
www.dordecarte.ro 

Copilul furnică la librăria Glissando 

Jurnalul de Bacău

Ziarul de Bacău

Copilul furnică s-a lansat în librărie (Mădălina Rotaru)

“În adâncul ființei mele cred că inocența copiilor e calea ce poate salva o lume de la pieire” – sunt gândurile scriitoarei băcăuane Tincuța Horonceanu Bernevic scrise pe coperta proapspătului ieșit de sub tipar al ei volum, “Copilul furnică”. Iar cine a avut curajul – e nevoie de curaj pentru a acorda timp și credit literaturii pentru copii! – să-i citească versurile publicate deja în numeroase cărți dedicate celor mici va găsi fără îndoială că vorbele autoarei sunt, de fapt, crezul ei artistic. “Copilul furnică”, volum de data aceasta în proză al autoarei, nu vine decât să confirme încă o dată ceea ce, de fapt, nu ar trebui să aibă nevoie de confirmare: literatura pentru copii merită o atenție aparte, iar scriitori ai genului avem, și încă foarte buni.
Tincuța Horonceanu Bernevic a lansat, joi seară, “Copilul frunică”, în spațiul cald al Librăriei Glissando din Bacău, mult prea mic parcă pentru toți cei care au ținut să fie prezenți la eveniment. Unul de la care s-a plecat cu ceva zâmbete în plus, rare fiind, în Bacău cel puțin, lansările de carte la care criticii – cam aceiași mereu – să vorbească cu atâta entuziasm despre vreo apariție literară.
“O carte de o delicatețe rară – a apreciat Calistrat Costin, președintele filialei locale a Uniunii Scriitorilor din România -, o poveste superbă, pe gustul copiilor, dar și una care va da adulților răspunsuri. Copilul furnică este mai mult decât o poveste, iar citind-o veți avea surpriza de a vă regăsi în locuri și întâmplări reale din viața Bacăului”. Cu același entuziasm au vorbit despre “Copilul…” și autoarea lui poeta Violeta Savu și dramaturgul băcăuan Viorel Savin, cea dintâi mergând până la a o cataloga pe Tincuța Horonceanu Bernevic ca fiind “cea mai bună autoare de literatură pentru copii din Bacăul zilelor noastre”. “O carte captivantă, plină de suspans, care poate fi citită ca pe un roman de aventuri – a apreciat Violeta Savu – și care îți va aminti de Alice în Țara Minunilor sau chiar de Kafka, fără a se întrezări vreo urmă de influență din partea acestora, însă, în povestea Tincuței”.
“O surpriză este această carte – au fost cuvintele scriitorului Viorel Savin -, m-a surprins lejeritatea mișcării Tincuței în această lume fantastică animal-omenească. Acest copil furnică pune de fapt în poveste profilul moral al autoarei. Cartea rezolvă niște probleme care o frământă pe Tincuța Horonceanu Bernevic și care ne frământă pe toți. Veți găsi întâmplări și locuri din urbea Bacăului, un subiect generos care ar merita ecranizat într-un film de desene animate cel puțin”. Reamintind prietenilor autoarei prezenți la lansarea “Copilului furnică” parcursul scriitoricesc al acesteia în materie de literatură pentru copii, conf, univ. dr. Ioan Dănilă a îndrăznit să aprecieze chiar că “Tincuța ar putea să figureze și merită un loc într-o antologie de literatură pentru copii”.
Despre cartea ei, autoarea n-a spus decât câteva cuvinte, dezvăluind însă secrete importante legate de conceperea până la a da viață unui produs literar de calitate: “Am scris în gând această poveste în decursul a patru ani – a mărturisit scriitoarea, – iar când am simțit că nu mai pot ține ideea în mine, i-am dat drumul, am pus-o pe hârtie. Inițial, personajul poveștii era un adult, a devenit însă, scriind-o, un copil de 12 ani. Este o poveste despre și pentru sufletul copiilor noștri și al copiilor de odinioară, adică al celor care am fost cândva copii”. Volumul Tincuței Horonceanu Bernevic, “Copilul furnică”, a fost editat cu sprijinul Centrului pentru Cultură, Istorie și Educație și poate fi găsit la Librăria Glissando din Bacău, la prețul de 11 lei.
Mădălina ROTARU

Deşteptarea 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu