Dacă nu poți vorbi cu copiii tăi despre Dumnezeu, atunci vorbește cu Dumnezeu despre copiii tăi! (părintele Arsenie Boca)

miercuri, 25 februarie 2015

Iubim Dragobetele!


Dragobetele nostru nu se preda fara lupta

Daca este sa fim drepti si “viteji”, cum scrie la cartea de istorie, Dragobetele nu are traditie in Moldova, el a haladuit prin padurile din Muntenia si Oltenia. Acolo, spun cercetatorii, etnografii si istoricii, Dragobetele este asemuit cu un june frumos si nemuritor care umbla prin lume, indemnând la iubire, la dragoste si intelegere.
Altii spun ca ar fi fiul Dochiei, vestitor al primaverii, iar de ziua lui, 24 februarie (dupa altii 23 februarie) se sarbatorea innoirea firii si se pregatea de primavara, Dragobetele fiind denumit si zeul dragostei si al bunei dispozitii, de ziua lui se organizau petreceri, deseori urmate de casatorii. Nici filologii nu au ajuns la un punct comun privind etimologia acestuia, cert este ca ne-am adus aminte de Zeul Dragostei la români recent, l-am scos la lumina dupa ce, din Apus, a venit mai vesela si comerciala Valentine’s Day.
Ce a urmat? Din pacate o sterila lupta care pe care: tinerii au imbratisat rapid Valentine’s Day, sarbatorind-o in PUB-uri, baruri, chiar parcuri, vârstnicii, mai conservatori, nu inteleg (!) de ce nu-l pastram pe Dragobetele nostru, autohton si cu mai buna crestere. Nu asta-i solutia. In calendarul nostru sufletesc, de inima, incap amândoua Zile. Important este sa pastram si sa luam cu noi specificul fiecareia, sa pastram proportiile si sa ne distram, sa iubim in ambele zile.
Ieri, pe 24 februarie, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” a fost sarbatorit Dragobetele, dupa un scenariu semnat de muzeograful Tincuta Bernevic, invitati fiind dr. Dorinel Ichim, care l-a prezentat pe Dragobetele nostru in cele mai frumoase straie, fiind când zeu, când cioban sau Cupidon, dar si protector al pasarilor. Cum la o asemenea sarbatoare nu poate lipsi poezia, poezia de dragoste, ea fost adusa de actorul Laurentiu Budau, intr-o excelenta interpretare. Tinerii liceeni invitati, dar si mai vârstnicii care nu-si tradau anii, au fost martorii unui recital muzical-coregrafic al Grupului Folcloric “Ca la noi”, condus de coregraful Robert Costrovanu.
Cum ziceam la inceput, Dragobetele nu are vechime prin partile noastre, dar nimeni nu ne opreste sa-l adoptam, mereu este nevoie de dragoste, de iubire, de buna dispozitie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu